Бізнес
1/9/23

Не робіть цього, якщо ви приїхали по туристичній, гостьовій чи студенській візі

І взагалі, це стосується і інших типів віз, які не передбачають працевлаштування в США.

Нагадаю, що візи В1/В2 не дозволяють працювати в США за будь-яких обставин і виключень з цього правила немає.

Студентські ж візи теж не призначені для працевлаштування, але як студент, вам дозволяється працювати в закладі, де ви навчаєтесь до 20 год в тиждень, по спеціальних учбових програмах або через economic hardship, коли ви чи ваші спонсори втратити джерело доходу і вам потрібно прпвцювати, щоб оплачувати за навчання та проживання в США. І дуже часто власники цих віз, слухають «добрих» порадників, які радять обходити імміграційні закони і все таки працювати, але не особисто, а через відкриту фірму. Як це працює? Кожна людина в США, незалежно від імміграційного статусу, може безкоштовно оформити для себе податковий номер на сайті податкової служби www.irs.gov. Цей номер працює подібно, як Social Security Number, але він ним не є. По цьому номеру можна теж сплачувати податки, брати на нього кредити, але водійські права у штатах, де вимагають SSN, вам не отримати. І звісно наявність цього номера не свідчить про дозвіл на роботу.

Це можна так сказати, неповноцінний SSN, який оформляють переважно ті, хто в країні знаходиться нелегально або чий статус не дозволяє працювати.Потім ця ж людина, маючи вже податковий номер, відкриває на себе компанію і всю трудову діяльність веде від імені компанії. Таким чином люди вірять, що вони не порушують закон, бо вони особисто не працюють, а працює їхня компанія, але це не так і я знаю немало випадків, коли саме це порушення стало проблемою для людей у подальшій легалізації.

Наприклад, одні друзі до кінця пройшли процес робочого спонсорства і вже на співбесіді на грін карту візовий офіцер відмовив саме через те, що будучи студентами, вони мали відкриту компанію і через неї працювали.Також частими є випадки, коли анульовують туристичну візу або не впускають в США, бо знаходять, що в людини є чи була відкрита компанії при відсутності права на роботу.